Om Rängen

Välkommen till Rängenrunt.se, din guide till allt du behöver veta om Stora Rängen – den tredje största sjön i Linköpings kommun belägen bara 10 km söder om Linköping i Östergötlands län. Upptäck sjön som är en del av Motala ströms huvudavrinningsområde och som sträcker sig över en yta på 10,9 kvadratkilometer med en imponerande djupaste punkt på 23 meter.

Stora Rängen är känd för sin mångsidiga topografi och levande strandlinjer som inbjuder till äventyr och avkoppling. Kinda kanal, med sitt inlopp från Järnlunden genom Lilla Rängen och utlopp via Stångån samt en konstgjord väg, berikar sjön med sitt flöde och skapar ett dynamiskt vattenlandskap. Området är hem för en mängd öar, näs, och vikar, med naturreservatet vid Vessers udde som en höjdpunkt där besökare kan utforska den orörda naturen.

Stora Rängen är också en scen för historisk och kulturell rikedom. På östra stranden ligger det ståtliga Bjärka Säby slott, och på den västra sidan hittar du det mysiga sommarstugeområdet Svartmåla. Bestorp, ett charmigt samhälle, ligger vid sjöns sydöstliga del och erbjuder en inblick i det lokala livet i regionen.

Under vintermånaderna förvandlas sjön till ett populärt tillhåll för skridskoåkning, där invånare från Linköping och omkringliggande områden samlas för att njuta av den frusna ytan. Stora Rängen är inte bara en naturskön plats utan även en viktig resurs för rekreation och samhällsaktiviteter.

Upptäck Stora Rängen på Rängenrunt.se och planera ditt nästa äventyr till denna fantastiska destination, oavsett om du är intresserad av historiska utflykter, naturvandringar eller vintersporter. Välkommen att utforska det rika utbudet av aktiviteter och skönheten som omger denna unika sjö.